Kungsdagen i Nederländerna
För att jag ska träna mitt svenska icke-kyrkliga skrivande presenterar jag idag i kategorien "konstiga nederländska fenomen" Koningsdag (Kungsdagen). Okej, och för att den firats idag: vår egen nationaldag - röd (eller hellre nog orange) i nästan varje almanacka.
Vad som hela Nederländerna firar den dagen? Gissa:
A. Slutet av tyska ockupationen år 1945 efter Andra Världskriget.
B. Slutet av franska ockupationen under Napoleon, i början på 1800-talet.
C. Slutet på 80-åriga kriget (också känd som nederländska frihetskriget) år 1648.
D. Att vår kung fyller år.
![]() |
Door DirkvdM - Eigen werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4393775 |
Rätt svar som ni kanske trots allt anar: D.
Nej, jag skojar inte.
Lite historisk bakgrund som jag själv behövde läsa på Wikipedia för: i slutet på 1800-talet infördes i Nederländerna en national festdag den 31:e augusti, för att fira den dåvarande prinsessan Wilhelmina på sin födelsedag. Denna festdag ersatte den så-kallade Waterloo-dagen, eftersom folket vid den tiden hade börjat glömma slaget från 1815. Wilhelmina blev drottning 1898 och då fick dagen sitt mer bekanta namn: Koninginnedag - Drottningdagen.
När Wilhelmina avgick som drottning år 1948 flyttades festdagen till siste april, eftersom hennes dotter Juliana fyllde år den dagen. När hon i sin tur avstod tronen till sin dotter Beatrix år 1980 behölls däremot den 30/4 som Koninginnedag. Enligt Beatrix "för att hedra min mamma" - men minst lika mycket för att Beatrix fyller år i januari. Det hade gjort drottningsdagsfirandet, som mest pågår utomhus, rätt tråkigt.
År 2013 avgick drottning Beatrix, och jag nog förväntat mig att hennes son Willem-Alexander skulle behållit datumet 30:e april, nu för all framtid. Men nej - enligt hans önskan ändrade dagen sitt namn till Koningsdag, och firas nu tre dagar tidigare för att han själv fyller år den 27 april. Vad som händer när kungens dotter Amalia blir drottning får vi avvakta...hon är dock född i december.
![]() |
Tompouce. Obligatorisk bakelse på Kungsdagen. Årets andra dagar med rosa glasyr. |
Tydligen tycker vår kung, som fyller 55 år idag, om att ha officiella förpliktelser på sin riktiga födelsedag. Hans mamma instiftade, när hon blev drottning, traditionen att varje år med sin familj besöka en stad eller by, hälsa på befolkningen, delta i olika aktiviteter, lyssna till musik av lokala musiker, titta på konst från den staden, etcetc och Willem-Alexander har fortsatt med den. Detta år var familjen till exempel i Maastricht. Kungens besök sänds självklart live på tv under dagen. De som tittar är främst die-hard monarkister...och om det råkar regna under dagen möjligtvis resten av befolkningen.
Men om vädret vill medverka ska man verkligen inte sitta inne! Koningsdag är den dagen som hela Nederländerna blir till ett stort loppis: i varje stad eller by anordnas en stor vrijmarkt där man kan sälja sitt gamla skräp (eller fynda nytt), alternativt köpa hembakade kakor med orangea glasyr på. Är man ett barn som har börjat spela instrument kan man stå och spela genom sitt repertoar och så samla i pengar. Jag gjorde det själv under några år, men upptäckte snart att inkomsterna gick ner när man blev äldre och (därmed) mindre gullig, trots att jag blivit duktigare på blockflöjten. Livet är hårt.
Många kommuner har också lekar, hoppborg, fyrverkerier och mer roligt för barnen och, om Orange-föreningen (de som anordnar firanden) är traditionell, så börjar dagen med allsång av några gamla låtar och nationalsången. Är man lite äldre så festar man dock mest kvällen innan (Kungsnatten) när de störra orter och städer anordnar något podium med en bra musiker eller dj. Kombinera detta med mycket alkohol och dans till småtimmarna och så vet man vilken del av befolkningen nog inte står på loppiset kl 7 för att fynda de bästa sakerna.
Åh, och så klär man sig självklart i orange, nationalfärgen, eller målar röd-vitt-blåa flaggan på kindarna - eller helst gör man både och. För att alla älskar kungahuset? Nja, kungens popularitet är sådär efter att han åkte på Greklandresa mitt i Coronapandemin. För att alla älskar vårt lands stora framgånger? Nja, vi firar ju inte något seger i ett krig eller andra stora framgånger. För att vi alla är världens chauvinister? Nja, egentligen inte. Liksom svenskarna gillar många nederländerna att klaga över sitt eget land, så är min upplevelse.
Och precis det är det fina - för därför slipper vi den dagen oförtjänt stolthet över hur förträffliga vi som Nederländerna skulle vara. Och ändå förenas hela landet i en stor folkfest på ett sätt som nog händer få andra dagar om året. De enda som är lite sura på Kungsdagen är de riktiga republikanerna, men tittar man inte på tv:n så handlar dagen egentligen inte heller om kungen, utan bara om att festa och ha kul med och för alla åldrar. Utan att det måste finnas en nationalistisk eller politisk anledning, eller att vi ska ha vunnit VM-finalen.
Inte helt fel i dessa tider.
Comments
Post a Comment