Glad Fettisdag!
In de categorie: interessante Zweedse gebruiken, presenteer ik u: de semla.
Zweedse Lutheranen hier zijn halve Katholieken - moet ik toch eindelijk eens een blog over schrijven - en de dag voor aswoensdag heeft hier, zoals in veel landen, een naam die naar vet en lekker eten verwijst: fettisdagen. Onder het motto: nu kan het nog even, vanaf morgen is het uit met de pret. (Carneval wordt hier overigens weer niet gevierd, tot teleurstelling van velen, doch niet van mij.)
Wat hoor je dan te eten, vandaag? Wel, semlor. Gewoon tarwebroodjes, opengesneden en gevuld met amandelspijs, afgetopt met een enorme laag nauwelijks zoete room, het kapje van het broodje en een laagje poedersuiker. Klinkt als een bizarre combinatie? Dat was het ook. Ik heb er vanmiddag een gekocht en - je zult dit mij echt niet snel horen zeggen - te veel, te vet en misselijkmakend. Maar voor een keer in het jaar toch wel lekker...
Dat een of andere koning in de 18e eeuw stierf na er 17 verorberd te hebben, verbaast me geenszins.
(Voor iedereen die er aan doet: goede vasten!)
![]() |
Semla |
Wat hoor je dan te eten, vandaag? Wel, semlor. Gewoon tarwebroodjes, opengesneden en gevuld met amandelspijs, afgetopt met een enorme laag nauwelijks zoete room, het kapje van het broodje en een laagje poedersuiker. Klinkt als een bizarre combinatie? Dat was het ook. Ik heb er vanmiddag een gekocht en - je zult dit mij echt niet snel horen zeggen - te veel, te vet en misselijkmakend. Maar voor een keer in het jaar toch wel lekker...
Dat een of andere koning in de 18e eeuw stierf na er 17 verorberd te hebben, verbaast me geenszins.
(Voor iedereen die er aan doet: goede vasten!)
Comments
Post a Comment