Åsnebrygga

Det är en tisdagskväll kl 18 och vi är i kyrkan med konfirmandgruppen. Dagens tema är "bön" och efter undervisning och samtal om temat gör vi nu lite verkstad där vi testar olika slags former för bön. Vi har lärt oss göra korstecken, pratat om och bett Vår fader och snart ska vi försöka vara tysta i två minuter. Men först ska jag lära gänget hur man kan använda handens fem fingrar för att be; ett praktiskt sätt att formulera en enkel bön. På tummen tackar man för något som är gott ("tummen upp"), pekfingret är en bön för någon i närheten (som man kan peka på), långfingret är för något som är skit och så vidare.

"Nu ska ni få ett enkelt sätt att be med fingrarna," säger jag till ungdomarna. "Det här är en prakisk....ehhh"

Och där inser jag att jag inte kan det svenska ordet för ezelsbrug. Een ezelsbruggetje (bokstavligen: liten bro för åsnor) är ett roligare ord för en - här kommer ordet jag inte kom på - minnesregel. Ett sånt där tricks som ska hjälpa komma ihåg något som man annars har svårt för att komma ihåg. I nederländerna har vi bland annat TV-TAS (första bokstäverna på våra fem frisiska bebodda öar i ordning väst till öst) och 't Kofschip - konsonanter som får -t i perfekt particip. 

Nej, jag sa aldrig att denna kunskap skulle vara till någon nytta för en svensk.

Svenskarna har säkert också en del åsnebryggor. Jag har hört viska om att det finns de som hjälper komma ihåg svenska sjöar eller norrländska älvar. Det skulle jag kunna behöva. Och om någon komma på en för att äntligen hjälpa mig kunna Sveriges landskap och dess geografisk placering hade jag varit ännu mycket tacksam.  

Enligt Wikipedia finns ordet åsnebrygga faktiskt som en synonym för minnesregel men jag tror inte att jag någonsin hört någon använda det på det sättet. Om ordet nu används verkar det nog hellre referera till ord av matematikern Euklides, som beskrev sina mindre begåvade matemikstudenter som de som inte kom över (åsne)bron/bryggan till vidare kunskap och stannade på en viss nivå. Ordet har dessutom tydligen använts för att beskriva en bok som sammanfattar en viss klassiker eller ger utförliga kommentarer till den. Också här får vi tacka Wikipedia för kunskapen.

 Och så man lärt sig något nytt igen. 

Comments