14 december - Janssons verleiding

Ooit was er een mevrouw Jansson die haar toekomstige echtgenoot verleidde door een aardappelgratin voor hem te maken...althans, dat is mijn theorie. Maar er moet een betere reden zijn dat een van de bekendste gerechten op het Julbord 'Janssons verleiding' heet, alleen ben ik te lui (of moe) om Wikipedia te checken. ('Janssons frestelse', in het geval u uw Zweeds wilt oefenen.)

Jansson wordt meestal alleen bij zijn voornaam genoemd (die eigenlijk een achternaam is), zodat je leuke conversaties krijgt die in het Nederlands zouden vertaald kunnen worden met 'Heb jij Janssen al in de oven gezet' of 'Maak jij Jansen dit jaar?' Antwoord op de laatste vraag is voor mij overigens 'ja' - enigszins onverwacht werd het mijn verantwoordelijkheid om twee grote schalen Janssons te maken: een met en een zonder ansjovis.'

Recept? Aardappels schillen, in langwerpige reepjes (mini-frietjes) snijden, uien snijden en aanfruiten, ansjovis in stukken snijden, om en om in een schaal doen, afsluiten met broodkruim en wat blokjes boter, mengsel van room en melk in de schaal gooien, in de oven bakken op 225 graden en hopen dat het wat wordt.


Het rook best lekker en zag er ook goed uit. Of het goed smaakt zien we morgen, bij het Kerstfeest van de kerk. Ik houd zelf helaas niet van aardappel.

Comments