5 december - Julknäck

Speciaal snoepgoed hier met Kerst en dat maak je het liefst zelf - bijvoorbeeld 'julknäck'. Dat heeft overigens absoluut niets met knäckebröd te maken, zoals ik eerst dacht. Julknäck is/zijn (?) een soort toffees die je zelf maakt door stroop (van het Zweedse soort), room en suiker in te laten koken tot caramel. Je voegt er vervolgens gehakte amandelen aan toe en stort de massa met twee lepels in minutieuze vormpjes. Het resultaat: zelfgemaakt snoepgoed. (En een plakkerige keuken, maar dat zegt het recept dan weer niet.)

Vorig jaar heb ik in Nederland een poging gedaan tot het maken van authentieke knäck, maar ik was duidelijk net iets te ongeduldig. (Of eerder: bang voor aanbranden.) De caramel was dus te dun en dientengevolge werden de toffees zo plakkerig dat je ze met een theelepel uit hun vormpje moest scheppen, zelfs nadat ze eerst twee uur in de koelkast hadden gelegen. Dit jaar een nieuwe poging?


De adventskalender bracht een antwoord van de Sint op mijn blog aan hem! Dat de oude man zich online begeeft vind ik al een wonder, dat hij ook nog eens bij mijn langskomt en een antwoord op rijm geeft is wel heel lief. Dank u Sinterklaasje!

Comments