20 december - vörtbröd




Met lichte trots presenteer ik u: mijn eerste zelfgebakken vörtbröd. (Want mijn huisgenoten hadden gist achtergelaten en die moest gebruikt worden.) In Zweden geen kerststol, maar in plaats daarvan een heel donker soort brood dat onder andere wordt gemaakt met vörtkruiden. Die ruiken een beetje naar speculaaskruiden, maar dan wat zwaarder en minder zoet. Een ander essentieel ingredient is (lach niet) julmust, danwel julöl. In mijn recept zat ook kwark en per ongeluk had ik zoete vanillekwark gekocht. Gewoon gebruikt - niemand die het merkte.

Bij het etentje waarbij het brood (deels) werd verorberd heb ik gevraagd waarom nu direct dit wat zoete brood op het julbord moet verschijnen. Wat is er tegen een lekker stok- of meergranenbrood? Vragende blikken, gevolgd door de theorie dat het brood gewoon goed past bij ham, kaas en haring, d.w.z. een aantal belangrijke ingredienten op het julbord. Wie weet...
Mijn brood kreeg hoe dan ook complimenten van een echte Skåning, dus Zweden-punten voor mij vandaag. 

Comments